Početna / Hercegovina / 21 godina jedinstevnog projekta: Iftari za studente Univerziteta Džemal Bijedić

21 godina jedinstevnog projekta: Iftari za studente Univerziteta Džemal Bijedić

Studentski iftari kao višestruko dobro

Razgovarao: Voloder Sanadin

Univerzitet Džemal Bijedić je jedna od rijetkih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovina koja nema svoj studentski dom što otežava svakodnevni život studentima. To nije spriječilo studente da se organizuju i još daleke 1998. godine pokrenu projekat organizovanog prikupljanja sredstava za studentske iftare. Godine 2012. Mostar dobija prvi studentski hotel u Bosni i Hercegovini kojeg je izgradio Medžlis Islamske zajednice Mostar. Ovim projektom mostarski studenti su napokon dobili ono što zaslužuju, ali nažalost kapaciteti nisu dovoljni da prime sve studente.

Od 2015. godine realizaciju projekta studentskih iftara je preuzela Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić“. Ciljevi projekta su poboljšanje studentskog standarda i afirmacija posta i ramazanskih vrijednosti među mladima. Oni koji žele ovaj projekat mogu podržati uplatom na broj žiro-računa Studentskog hotela Mostar u BBI banci: 1415055320013898, svrha upalete: Studentski iftari.

Ovim povodom razgovaramo sa Džanijem Pajićem, predsjednikom Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Stav: Kakve su reakcije studenata na ovaj projekat?

Pajić: Riječ je o mladima koji  žive i studiraju u našem gradu, žive van Studentskog hotela, a dolaze iz drugih općina. Njihove potrebe su mnogo veće od potreba studenata koji žive u Mostaru. Oni pored školarine, osnovnih životnih potreba, stambenog pitanja i svakodnevne egzistencije moraju sebi osigurati i kvalitetnu ishranu. Mi u Uniji studenata smo iskoristili kontakte koje imamo sa dobrim ljudima iz privrednog i društveno-političkog života i odlučili tim studentima svaki dan tokom Ramazana osigurati iftar. Godine 2015. smo imali 50 postača, 2016. godine 80, 2017. godine 100, 2018. godine 125, dok ove godine imamo 140 studenata. Zadovoljni smo onim što je realizovano sve ove godine, a krajnji cilj je u projekat uključiti svakog studenta koji se prijavi na javni poziv koji bude raspisan pred početak Ramazana.

Stav: Kontinuirani rad uvijek daje rezultate što se najbolje vidi kroz ovaj projekat koji traje već 20 godina. Ko je započeo ovaj projekat?

Pajić: Za realizaciju ovog projekta imamo partnere koji nam iz godine u godinu iskazuju punu podršku. Svaki donator jednako zaslužuje spomen za svoje dobro djelo. Međutim, ima jedna osoba koja svake godine daje podršku. Taj je čovjek prije 21 godinu započeo projekat studentskih iftara, a to je imam u džematu Zalik, Šefik ef. Čavčić. On  kroz svoja poznanstva dugi niz godina zadržava kontinuitet podrške donatora, što je u današnjem vremenu zaista impresivno. Najveći donatori su reis-ul-ulema mr. Husein Kavazović, Bakir Izetbegović, Adnan Terzić, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, ministar Hadžović, muftija travnički Ahmed  Adilović, gradonačelnici Mostara i Čapljine Bešlić i dr. Vidić, načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, predsjedavajući Općinskog vijeća Prozor Esad Dželilović, načelnik općine Gornji Vakuf Sead Čaušević, Katarski humanitarni fond, Udruženje Helping hearts of BiH iz Čikaga, Džemat Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, premijer SBK Tahir Lendo, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH dr. Edin Ramić te brojni drugi. Sve se ovo održava uz podršku Islamske zajednice na čelu sa muftijom mostarskim mr. Dedovićem i predsjednikom Medžlisa IZ Mostar Džeferom Alićem.

Stav: Ovo nije jedini projekat Unije studenata? 

Pajić: Unija studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru je institucija koja je u svojih dvadeset godina postojanja realizovala veliki broj projekata. Osim što smo krovno predstavničko tijelo studenata na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Unija studenata u svom planu i programu rada ima širok dijapazon različitih aktivnosti, od poboljšanja studentskog standarda, aktivnim zalaganjem predstavnika studenata u Senatu Univerziteta i nastavno-naučnim vijećima fakulteta i univerzitetskih studija, gdje utiču na donošenje odluka na Univerzitetu, organizovanja raznih kurseva, seminara i radionica…

Posebno bih istakao ovogodišnje Prvo državno univerzitetsko debatno takmičenje, održano na našem Univerzitetu, na koje smo pozvali sve javne univerzitete u Bosni i Hercegovini, a na koje se odazvalo njih pet, iz oba bh. entiteta. Organizovanjem Svečane akademije povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u saradnji sa osnovnim i srednjim školama koje djeluju u krugu Kampusa, kviza znanja „Zemljo tisućljetna“ u koji uključujemo i učenike srednjih škola u HNK, literarnog konkursa povodom Dana državnosti BiH, nastojimo sačuvati sjećanje na bitne datume koji su obilježili kontinuitet državnosti naše domovine. Ove godine smo u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke opremili čitaonicu Univerzitetske biblioteke dodatnim stručnim sadržajem, te nabavkom računara našim studentima olakšali interaktivno učenje i usvajanje novih znanja. Unija studenata godinama prigodnim aktivnostima obilježava međunarodne dane poezije, dijabetesa, raka dojke, borbe protiv korupcije i brojne druge začajne datume i na taj način ja proaktivni dio društva. Od sportskih aktivnosti najvažnija je tradicionalna Univerzitetska liga, kroz koju, kako direktno, kroz učešće, tako i indirektno, kroz praćenje učestvuje preko tri hiljade studenata.  Ove godine smo pored studenata u projekat uključili i srednjoškolce. Tu je i Šahovski turnir koji organizujemo povodom Dana Univerziteta, te brojne druge aktivnosti. Vrhunac svih aktivnosti koje se provode u našem mandatu biće Osnivačka skupština Unije studenata FBiH i uključivanje naših studenata u rad Evropske unije studenata. Bosna i Hercegovina trenutno u Evropskoj uniji studenata ima dva predstavnika,  nažalost, zbog nepostojanja državne, a ni federalne Unije studenata, oba dolaze iz RS. Osnivanje Unije studenata FBiH i naše uključivanje u rad Evropske unije studenata dat će poseban elan našim studentskim udruženjima na dodatnom radu i zalaganju za bolji položaj studenata u društvu.

Stav: Koji su najveći izazovi poboljšanja studentskog standarda u Mostaru?

Pajić: Za opće poboljšanje studentskog standarda potrebna je participacija svih nivoa društva. Kada to kažem, onda mislim na uključivanje svih onih subjekata koji imaju direktan utjecaj, ali i odgovornost na kvalitet studiranja na našem Univerzitetu. Najniži nivo sa najmanje utjecaja svakako jeste Unija studenata koja kroz sve svoje aktivnosti nastoji pozitivno utjecati na razvijanje studentskog standarda. Tu su i profesori, koji se zarad kvaliteta nastavnog procesa moraju pridržavati pravila Univerziteta i pravila bolonjskog procesa. Studentska služba kao jedan od servisa Univerziteta je vrlo važan segment u ostvarivanju kvalitetnog studentskog standarda. Baš u ovom periodu naš Univerzitet je donio odluku o pokretanju „E-University“ platforme koja će studentima omogućiti lakši rad sa službama, online prijavljivanje ispita, a nastavnicima olakšati onaj dio koji se tiče prisustva studenata u nastavnom procesu.  Finansije kojima raspolažu Univerzitet i Unija studenata predstavljaju vrh ledenog brijega iza kojeg stoji ključni izazov poboljšanja studentskog standarda u Mostaru. Kanton iz godine u godinu povećava tranšu Univerzitetu, koja nažalost uprkos najboljim namjerama ljudi koji proteklih godina vode Kanton i segment visokog obrazovanja nije dovoljna. Država, odnosno Kanton mora izdvajati više novca za finansiranje Univerziteta, a Univerzitet mora dozvoliti veću autonomiju Predsjedništvu Unije studenata u raspolaganju namjenskim sredstvima Unije studenata koje služe za poboljšanje studentskog standarda. To su dvije formule za rješavanje izazova koji se zove poboljšanje studentskog standarda na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Stav: Šta najviše privlači, a šta odbija mlade da odaberu Mostar za studiranje?

Pajić: Mediteranska klima i mnogo sunca su jedna od prednosti koje mlade ljude privlače u Mostar. Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru, unatoč mračnim agresorskim politikama koje su ga protjerale iz njegovog predratnog sjedišta danas je Univerzitet sa moderno opremljenim Kampusom, unutar kojeg je izgrađeno sedam fakultetskih zgrada, u sklopu kojeg, kako studenti, tako i zainteresovani građani mogu pronaći adekvatno mjesto za rekreaciju i brojne druge vannastavne aktivnosti. Kvalitet života i studiranja u Mostaru su vrlo važan segment koji studente privlači da studiraju baš na našem Univerzitetu. Tu je i mogućnost razmjene, putem projekata Erasmus i Ceepus, koju organizuje naša Kancelarija za međunarodnu saradnju. Svi naši studenti danas imaju priliku otići na jednosemestralno ili dvosemestralno studiranje na univerzitete sa kojima imamo potpisane sporazume. Kao i na drugim univerzitetima, i mi imamo profesore koji konstantno odbijaju primjenjivati Zakon o visokom obrazovanju, Statut Univerziteta i Pravila studiranja na I i II ciklusu. Univerzitet, ali i Unija studenata kao važan dio te visokoobrazovne ustanove će se morati u budućnosti potruditi da riješe probleme koji opterećuju naš rad, kako bismo unaprijedili kvalitet nastave, te povećali broj studenata.

Stav, br. 221-222, 30.05.2019.

Priče iz Hercegovine

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija