Početna / Zdravlje / Izvor zdravlja: Zašto trebate jesti kesten
kesten

Izvor zdravlja: Zašto trebate jesti kesten

Sezona kestena je počela. U Hercegovini kesten raste na području između Konjica i Prozora.

Iako naizgled ne ostavlja dojam namirnice koja ima velike zdravstvene prednosti, ovaj jesenji šumski plod poboljšava zdravlje probavnog trakta, jača kosti, pogoduje dijabetičarima, štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema, jača imunološki sistem, snižava krvni pritisak i sprečava hronične bolesti. Kesteni su jestivi orašasti plodovi koji rastu na stablu. Iako postoji mnogo različitih vrsta, većina ih posjeduje slične kvalitete i prehrambene koristi. Najpopularniji način pripreme je suho pečenje, a za njima ne zaostaju ni kandirani, kuhani, pire od kestena i kestenovo brašno. Sadrže visoku dozu dijetalnih vlakana, minerala, dobrih masti, vitamina, hranjivih tvari, antioksidativnih spojeva i drugih važnih sastojaka koji čine zdravu prehranu.

Sprečava dijabetes

Mnogi nisu svjesni da vlakna iz namirnica mogu imati značajnu ulogu u regulaciji, prevenciji i liječenju dijabetesa. Hrana bogata dijetalnim vlaknima smatra se niskog glihemijskog indeksa što znači da nivo šećer u krvi ne raste.

Potiče imunološki sistem

Visoka koncentracija vitamina C i drugih antioksidativnih spojeva čini kestene idealnom namirnicom za jačanje imuniteta.

Povećava gustoću kostiju

Bakar i magnezij su izuzetno važni za razvoj i zdravlje kostiju. Uz ove minerale možete spriječiti ili usporiti mnoge poremećaje povezane sa starenjem, poput osteoporoze.

Pomažu kod probavnih problema

Kesteni su snažni saveznici u svakoj gastrointestinalnoj borbi. Dijetna vlakna stimuliraju rad crijeva, sprečavaju upale i smanjuju nelagodu. Dijetalna vlakna također mogu pomoći kod apsorpcije hranjivih tvari.

Poboljšavaju funkcije mozga

Kesten je bogat i vitaminom B koji potiče neurološki razvoj i funkciju mozga. Kalij koji se nalazi u kestenima može povećati protok krvi u mozak i potaknuti zdravlje živčanog sistema, čime se povećavaju koncentracija i pamćenje.

Sprečavaju hronične bolesti

Hronične bolesti svih vrsta uzrokovane su otpuštanjem slobodnih radikala. To može uzrokovati mutiranje zdravih ćelija što rezultira rakom, oksidativnim stresom i brojnim hroničnim oboljenjima.

Kontroliraju krvni pritisak

Kalij, koji se nalazi u kestenu, kontrolira kretanje vode unutar tijela. Također povećava protok krvi i oslobađa napetost stisnutih krvnih žila što rezultira smanjenjem krvnog pritiska. Ovo je odlična prevencija srčanog i moždanog udara.

Poboljšavaju zdravlje srca

Dobre masti iz kestena pomažu u uravnoteženju holesterola, smanjuju upalne procese u tijelu, smanjuju rizik od ateroskleroze i krvnih ugrušaka. To smanjuje rizik od moždanog udara, srčanog udara i koronarnih bolesti srca.

Priče iz Hercegovine

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija