Početna / O nama

O nama

Portal Priče iz Hercegovine je namjenjen za afirmaciju i promociju kulture, tradicije, različitosti naslijeđa Hercegovine.

Cilj nam je da na jedno mjesto sakupimo relevantnu literaturu o Hercegovini kroz historijsku, geografsku nauku, te književnost, etnologiju i druge nauke.

Želja nam je da se u javnosti da više prostora pozitivnim ljudskim pričama kroz koje se jasno vidi različitost naroda, tradicija, običaja i kulture Hercegovine.

Rad ovog portala geografski obuhvata širi prostor od tradicionalno definisanog prostora Hercegovine (Glamoč, Kupres, Drvar, Bosanko Grahovo).

Kroz historiju veličina i granice Hercegovine su se mjenjale, stanovništvo se kretalo u različitim smjerovima pa je zbog toga život Hercegovaca uzajamno povezan sa graničnim područjima Crne Gore, Dalmacije i Bosne.

Hercegovina ima brojnu dijasporu koja afirmisana i uspješna od bližih gradskih centara (Podgorica, Split, Zagreb, Sarajevo, Beograd) do dijasporalnih zajednica u Evropi i na drugim kontinentima.

Portal Priče iz Hercegovine je virtualno mjesto gdje mogu Hercegovci i oni koji se tako osjećaju širiti svoje spoznaje o rodnom kraju i u poznavati svoje zemljake.

Urednik