Početna / Historija / Operacija Jesen 94: Pripreme
operacija jesen 94

Operacija Jesen 94: Pripreme

Oručević i Džiho tvrde kao su u razgovorima o operaciji “Jesen 94” primijetili da je general Dreković opterećen tadašnjim uspjesima generala Atifa Dudakovića u Krajini. Oručević vjeruje da se Dreković, kao vojnik u krvi, jednostavno uzbudio na Dudakovićeve uspjehe i da je taj rivalitet mogao dati i pozitivne rezultate. Džiho se sjeća da ga je general Dreković , u toku priprema za operaciju “Jesen 94”, pitao ima li u Podveležju 300 kvadratnih kilometara prostora.  “Shvatio sam to kao neku utakmicu između njega i Dudakovića, jer je Dudaković tih dana u Krajini oslobodio 300 kvadratnih kilometara prostora”, kaže Džiho.
Vezani tekst:
Istina, odluka o operaciji “Jesen 94” odnosno Zapovijest za operaciju donijeta je pet dana ranije nego zapovijest o operaciji “Grmeč 94”. Međutim, spektakularne pobjede 5. Korpusa na Grabežu i prodori do Kulen Vakufa događali su se od 25. do 28. oktobra. Svakako, pobjede 5. Korpusa jesu iskorištene za podizanje borbenog morala boraca 4. Korpusa za operaciju “Jesen 94”.  Bez sumnje, uspjesi  5. Korpusa utjecali su i na generala Drekovića nakon što je donio odluku o Operaciji. I ratni komandant 41. motorizovane slavne brigade Esad Humo izjavio je kako se general Dreković operacijom “Jesen 94” htio takmičiti s Dudakovićem.
Generalštab Armije RBiH, svojom Direktivom za 1994. godinu, dao je zadatak komandi  4. Korpusa da te godine oslobodi Borke, Podveležje, Velež i nastavi dejstva prema Nevesinju i Bileći. Dakle, komanda 4. Korpusa bila je obavezna da te godine pokuša osloboditi Podveležje i Velež. Odluka o vremenu i načinu izvođenja te operacije bila je u nadležnosti komandanta Drekovića. Međutim, ni on nije mogao da krene u Operaciju bez odobrenja komandanta Rasima Delića.
Članovi komande 4. Korpusa znali su da im valja uložiti velike napore kako bi mostarske i druge borce južne Hercegovine motivisali za borbu protiv srpskih snaga u Podveležju. Jer, linije između srpskih snaga i Armije R BiH mirovale su dvije godine. I ne samo da su mirovale! Zbog snažnih napada HVO-a i Hrvatske vojske na Mostar, čelni ljudi Mostara i 4. Korpusa bili su prisiljeni da uspostave dobru tajnu saradnju s generalom Mladićem i njegovim komandantima, pa su srpske snage iz Podveležja pomagale borcima 4. Korpusa u odbrani slobodnog Mostara. Doduše, pomagale su za novac, ali su pomagale.
Izviđači 42. brdske brigade vratili su se 7. novembra 1994. sa posljednjeg izviđanja srpskih položaja u Podveležju. Narednog dana, komandant brigade Esad Šejtanić predao je komandantu 4. Korpusa generalu Drekoviću kasetu na kojo su snimljeni svi neprijateljski položaji, tehnika, ljudstvo… Dreković je bio oduševljen. “Od početka rata ovako nešto nisam vidio”, rekao je on. Temeljno izviđanje neprijateljskih položaja u pozadini uradila jei komanda  41. motorizovane slavne brigade.
(nastavit će se)
stolac.ba
Facebook Comments
1Shares

O nama Redakcija