Početna / Književnost / Predstavljena knjiga Seada Đulića “Pred zidom”
sead đulić knjiga

Predstavljena knjiga Seada Đulića “Pred zidom”

 “Pred zidom”, naslov je knjige autora Seada Đulića, mostarskog režisera, autora i analitičara, predsjednika Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Mostaru, koja je u utorak uveče promovisana u sali hotela Bristol.

Sâm autor je u izjavi medijima objasnio kako je knjiga “Pred zidom” zapravo zbirka 58 kolumni i tekstova, objavljenih proteklih godina na različitim mjestima – tekstova koji su i danas aktuelni i ‘stoje’, jer bez obzira što su se neka imena promijenila, stanje se nije promijenilo.

“Kud god sam krenuo, šta god hoću, stalno je ispred mene bio zid, raznorazni zidovi. Onda zapravo sam shvatio da nisam samo ja pred zidom, već da je čitav grad pred zidom. Kud god kreneš, s koje god strane gledaš, sve je pred zidom. Stalno je nešto što ne možeš premostiti, ne možeš probiti”, izjavio je Đulić.

On je pozvao ljude “da rušimo te zidove”. “Mentalne, fizičke, komunikacijske, primitivne, primitivističke i tako dalje”, dodao je.

O knjizi su govorili promotori dr. Goran Karanović, te novinar i kolumnista Emil Karamatić. On je medijima izjavio kako je jedan od najvećih Đulićevih problema to što se odlučio da se “na ovakvom prostoru, u ovakvoj državi, gdje niko nema razumijevanja za kulturu” uopšte bavi teatrom.

“Drugi problem je, kad se počeo obraćati našim vlastima, da ga razumiju. Naravno, niko ga nije htio ni saslušati, a kamoli da ga razumije. Naravno da je Sead bio prisiljen da napiše to sve kao kolumne, kao tekstove”, rekao je Karamatić, dodajući kako su pritom oni o kojima je pisano priželjkivali da sve to ne bude ukoričeno.

Oni na koje se sve to odnosi, sada mogu, istakao je Karamatić, “u miru čitati sve šta im je rekao”., ali da to ipak “do njih neće dopirati”. “Međutim, Sead će se i dalje baviti teatrom, kao što se i do sada bavio… Međutim, više će ‘odzvanjati’ i višu će ulogu imati nego svi ti političari, koji su jedan poseban teatar. Međutim, taj teatar, u odnosu na ovaj kojim se bavi (Đulić), to je jedna klasična tragedija”, istakao je Karamatić.

U programu su učestvovali i članovi Mostarskog teatra mladih, u kojem je Sead Đulić umjetnički direktor, sviranjem popularnih melodija, te interpretacijom nekih od Đulićevih tekstova iz knjige.

StarMo

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija